Pirmoji projekto diena: vyresniųjų gimnazistų ir vienos pirmokės įspūdžiai

Pirmoji projekto diena: vyresniųjų gimnazistų ir vienos pirmokės įspūdžiai

2022 m. gegužės 23 d. – pirmoji projekto „Epochų ratu“ diena. Tai yra pradžia projekto, kuriame klasės susivienija ir savo kūrybiškomis idėjomis atskleidžia tų metų temą. Mes nusprendėme paklausti projekto dalyvių, kaip jiems sekasi pradėti trijų dienų nuotykį.

            Pirmiausia, kaip sekasi, paklausėme bendraklasių (2b) Ugnės ir Karolinos. Ugnė (veiklos sritis – koliažas), paklausta, kokie buvo jos pirmos dienos lūkesčiai, atsakė, jog manė, kad reikės dirbti vienai, bet nudžiugo, kad dauguma bendradarbių prie veiklos prisidėjo. Darbą pradėjo nuo nulio – prieš projekto pradžią nieko neplanavo. Ugnė sako, kad prieš pradėdama projektą, manė, kad bus lengva, nes penki žmonės daro, jos manymu, vieną iš lengviausių veiklų – koliažą. Karolinos (temos pateiktis) paklausėme labai panašių klausimų, bet jos atsakymai tikrai nebuvo panašūs. Ji taip pat manė, kad bus nesunku, bet jos norai neišsipildė – sunkiai sekėsi pradėti ir teko keisti pagrindines idėjas. Nors ir sunku, bet Karolina tikisi su kolegomis darbą atlikti iki antradienio dienos vidurio.

            Toliau apie projektą klausinėjome antrokų. Pirmas mūsų taikinys buvo Jokūbas iš 2a. Jis atlieka statistinę analizę. Jokūbas atėjo žinodamas, kad reikės sunkiai dirbti. Jis sako, jog tikėjosi lengvesnio darbo, bet nors ir sunku, jau įpusėta. Paklaustas, ar sutaria su kolegomis, atsakė: kadangi jie visi draugai, darbas eina sklandžiai.

            Vėliau taikėmės į 2d klasės mokinius. Interviu mums sutiko duoti Paulina, kolegos Deimantas ir Simonas, viena mergina norėjo išlikti anonimu. Paulinos (temos pristatymas) paklausėme, ar ji jaudinasi, atsakė: „Taip, labai“. Toji baimė suprantama, juk pristatyti temą reikia prieš daugiau negu pusę mokyklos. Taip pat ji truputį gailisi pasiėmusi šią veiklą, nes mato skirtumą tarp veiklų sunkumų. Deimantas ir Simonas antrus metus iš eilės kuria filmuką

ir jiems puikiai sekasi, nes virtuvė jau yra pažįstama. Jie mano, kad šių metų rezultatas bus geresnis negu praeitais metais. Apie projektą jie galvoja teigiamai – Deimantas su Simonu sako, jog projektas skatina atsiskleisti kūrybingumui ir tai jiems labai patinka.

            Tada pradėjome klausinėti trečiokų apie jų darbo eigą ir emocijas. Mūsų pirmosios pašnekovės buvo iš 3a klasės: Viktorija, Gabija ir Elija (komiksas). Jos turėjo šiek tiek nusiskundimų. Trečiokės sako, kad trūksta informacijos šaltinių, todėl buvo labai sunku įsibėgėti darbo pradžioje. Taip pat jos turėjo nusiskundimų dėl  konsultacijų – kai kurie mokytojai vėlavo ir suteikė tik minimalią pagalbą. Merginos sako, jog yra labai daug reikalavimų, kaip atlikti darbą, reikalavimai neleidžia kūrybiškumui maksimaliai pasireikšti. Taip pat jos mano, kad darbą teks daryti iki pat paskutinės minutės.

            Adelė iš 3c kl. pasirinko iššūkių reikalaujantį darbą, įamžinimo projektą Vilniaus erdvėse. Mergina, šiandienai buvo pasiruošusi idėjas, bet bendradarbiai neapgalvojo visko iki galo ir jiems teko važiuoti iki parduotuvės, nes trūko priemonių. Taip pat komanda dirbo su nežinoma programa, todėl reikėjo išmokti su ja dirbti. Paklausus apie komandos bendradarbiavimą Adelė sako, kad viskas vyksta sklandžiai, nes į viską visi žiūri ramiai: „Daugiausia kivirčų atsiranda, kai į viską žiūrima per rimtai.“

            Taigi, mūsų paskutinė pašnekovė yra Elena (lankstinukas) iš 1b klasės. Iš tiesų turėjome klausinėti trečiokų, ir Eleną apklausėme per klaidą, bet jos atsakymais nenusivylėme. Nepaisant to, jog ji projekte dalyvauja pirmą kartą, jai sekasi lengviau negu trečiokams, kurie daro tai trečiąjį kartą. Ji savo darbą jau buvo beveik baigusi, nors nuo projekto pradžios buvo praėjusios tik pora valandų. Taip pat dirbo geros komandos apsupty ir sulaukė pakankamai pagalbos iš mokytojų. Taigi Elenai pirmasis kartas buvo sėkmingas.

            Apibendrindamos pirmąją projekto „Epochų ratu“ dieną, galime teigti, jog projektas vyksta sklandžiai, nors ir iškyla problemų, mes manome, jog visi mūsų pašnekovas ir visi gimnazistai tikrai su jomis susitvarkys.

Monika Valavičiūtė, Miglė Dulinskaitė, 2b kl.

Komentarai išjungti.