Epochų ratu: pirmokų užmojai

Epochų ratu: pirmokų užmojai

Antroji diena (gegužės 24 d.)

1A klasė

Prasidėjo antra darbinga diena. Pakalbinau jau keletą grupelių. Darbai nestoja ir didžioji dalis jau atlikta. Filmuko grupės projektas einasi sklandžiai ir sėkmingai. Kūrėjai konsultuojasi su mokytojais, bet veikla jau gerokai įpusėjusi. Šiandien beliko pora štrichų ir viskas bus baigta. Teatro grupė neteko vieno nario, tad darbai šiek tiek pasunkėjo, tačiau nesustojo. Merginos jau turi scenarijų ir visą vaidinimo planą, joms liko tobulai įkūnyti veikėjus ir pasiruošti rytoj visus supažindinti su Jurga Ivanauskaite. Temą pristatanti grupė beveik jau užsibaigė savo pristatymą. Minėjo, kad darbai einasi sklandžiai ir viskas tikrai neblogai. Jiems liko sulaukti kitos klasės darbų pabaigos ir galės baigti savo projektą su gera nuotaika. Koliažo grupei iškilo nesklandumų, nes neranda, kur įkelti darbo, bet savo meno kūrinį jau pabaigė ir rezultatai išties pribloškiantys. Pašnekovų paklausinėjau, ar norėtų dar kartą dalyvauti tokiame projekte. Nuomonių buvo įvairių: vieni sakė, kad norėtų dalyvauti ir buvo be galo įdomu ir smagu daryti šį projektą, kiti sako, kad buvo sunkoka ir kilo problemų. Bet didžioji dalis sutiko, kad tokia veikla – daug įdomesnis ir turiningesnis laiko praleidimas.

1E klasė

Skaidrių pateikties grupė sparčiai pajudėjusi. Jiems atiteko gan didelė ir svarbi projekto dalis. Jie turi visos klasės darbus pateikti skaidrėse, o negana to, dar pristatys ir tris Šiaurės Amerikos lietuvius: Valdą Adamkų, Vitą Gerulaitį ir Rūtą Šepetys. Grupė darbo dar nepabaigė, bet dabartiniai rezultatai juos tenkina ir esu įsitikinusi, kad galutinis rezultatas bus stebinantis.  Koliažo grupė darė pristatymą apie Rose Namajūnas. Jų tikslas supažindinti mokinius bei mokytojus su jos gyvenimo kelione ir charakteristika. Paklausiau šios klasės mokinės, ar norėtų dalyvauti ir kitais metais tokiame projekte ir ji nedvejodama entuziastingai sušuko, kad tikrai taip.

1C klasė

Ši klasė pristato emigravusius žmones į Australiją ir Okeaniją. Įamžinimo grupė pasakojo, kad viskas sekasi gerai, tačiau pasiskundė, kad būna neaiškumų su mokytojais. Kūrėjai pristato Birutės Galdikas gyvenimą ir nuopelnus. Klasė sutartinai sparčiai juda pirmyn ir darbas verda kaip niekad. Kitos grupės sakė, kad projektai, užduotys ir pristatymai beveik baigti ir jau greitai galės lengviau atsikvėpti. Temos pateikties grupės atsakymas buvo labai išsamus ir vertas dėmesio. Jų idėja ir tikslas pristatyti ir supažindinti kitus su svarbiais ir žymiais žmonėmis. Taip pat pašnekovė akcentavo, kad projekto metu pati labai daug sužinojo apie Australijos kultūrą, gyvenimo sąlygas ir apie ten gyvenančius lietuvius.

1B klasė

Pakalbinau filmuko grupės atstovę. Neatskleidė labai plačiai savo darbo ir idėjos, bet minėjo, kad daro interviu. Pašnekovė teigė, kad projekte norėtų dalyvauti, bet paminėjo porą nusiskundimų: labai aukšti kriterijai ir reikalavimai, ir trūko daugiau laisvės, nes teko labai daug taikytis prie mokytojų ir tilpti į rėmus.

Mokytojų pasisakymai

Pakalbinau 1A klasės auklėtoją Liną Cholinienę. Pasidalino pastebėjimais, kad šiais metais darbas einasi sklandžiau, nes praeitais metais nebūdavo tiek informacijos, tad mokytoja džiaugiasi geresniais darbo rezultatais. Mokytoja maloniai nustebinta, mat pirmokų darbas buvo visai neblogas ir mokiniai gan lengvai įsivažiavo, ir nekilo didelių rūpesčių, kūrybinės grupės gerai pasiskirstė darbais ir nesusidūrė su dideliais iššūkiais. Lūkesčiai buvo gan paprasti: gerai atlikti mokinių darbai, iniciatyva, sąžiningas grupinis darbas. Nebus nusivylusi, jeigu darbas ir nebus tobulas, nes kaip pirmokai, mokiniai visai neblogai viską atlieka. Bus matyti, ar lūkesčiai išsipildė, per pristatymą. Paklausiau, ką mokytoja patartų mokiniams kitais metais, ši nedvejodama patarė pradėti planuotis darbus iš anksto ir daugumą dalykų pasidaryti iki projekto dienų. Ir visiems mokiniams pristatymų dienai Lina Cholinienė palinkėtų drąsos, skaidrios minties ir žinoti, kad viskas bus gerai.

1E klasės auklėtoja Žiedė Juodeikytė pasisakė, kad šie metai labai darbingi ir puikiai parinkta tema, nes visi mokiniai rado sau patinkančias asmenybes. Mokytoja taip pat pataria pradėti ruoštis projektui jam dar neprasidėjus, taip galima pasiekti geresnius ir kokybiškesnius rezultatus. Mokytoja tikisi lūkesčių išsipildymo pristatymų metu.

Dienos apibendrinimas

Galima suprasti iš mokytojų ir mokinių, kad per šias dvi dienas buvo nuveikta labai daug, darbas ėjosi puikiai ir darniai. Dauguma sutiko, kad ir kitais metais mielai dalyvaus šiame projekte ir pasisems naujų idėjų. Sakyčiau, kad tokie projektai labai suartina mokinius ir mokytojus, išmokstama planuotis laiką ir darbus, įgaunama naujų įgūdžių ir patirčių.

Martyna  Jasulaitytė, 1a kl.

Komentarai išjungti.